Terug naar het overzicht

Nieuwbouw druppel op gloeiende plaat

29 januari 2018

Hoogste aantal nieuwbouwwoningen in acht jaar

In 2017 zijn ruim 62 duizend nieuwbouwwoningen gebouwd.  Dat is 14 procent meer dan in 2016 en het hoogste aantal dat sinds 2009 jaarlijks gebouwd werd. In de provincie Flevoland nam de groei van de woningvoorraad het sterkst toe.

Ondanks de toename ligt het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2017 nog altijd bijna 20% onder het gemiddelde van de periode vóór de crisis. Tussen 2000 en 2009 werden gemiddeld ruim 76 duizend nieuwbouwwoningen per jaar aan de voorraad toegevoegd. Sinds 2010 daalde dit aantal flink. Het dieptepunt lag in 2014 toen slechts 45 duizend nieuwbouwwoningen werden opgeleverd.

 

Woningvoorraad

Nederland had op 1 januari 2018 ruim 7,7 miljoen woningen. Dat zijn er bijna 55 duizend meer dan een jaar eerder. Niet alleen verandert de woningvoorraad door nieuwbouw, maar ook door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en verandering van gebruiksfunctie. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand omgebouwd wordt tot een appartementencomplex.

De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw bedroeg 0,8 procent in 2017. Van de provincies nam in Flevoland de woningvoorraad door nieuwbouw met 1,4 procent relatief het sterkste toe.

Ook Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland lagen met hun nieuwbouwuitbreiding hoger dan het landelijk gemiddelde. In Limburg werden relatief weinig nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

De flinke groei aan nieuwbouwwoningen zal helaas niet veel verkoeling geven op de oververhitte markt, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs.

"Als het huidige bouwtempo niet verder wordt verhoogd is het huidige tekort pas in 2040 gehalveerd naar 'een acceptabele 100.000 woningen"

(NVM)

 

Prijsstijging

Door de grote vraag en het enorme tekort, zal de prijs van een koopwoning volgens het economisch bureau van ABN Amro dit jaar gemiddeld 6% stijgen. Naar schatting steeg de gemiddelde huizenprijs in heel 2017 met 7,5%. Dit zal in 2018 dalen, omdat er volgens ABN Amro 5% minder woningen worden verkocht vanwege het lage aanbod.

 

Nijmegen

In Nijmegen zijn in 2017 ruim 1350 nieuwe woningen gebouwd. De verwachting voor 2018 is dat er zo'n 1200 nieuwe woningen bij worden gebouwd. In Nijmegen Noord met name in de wijken Zuiderveld en De Stelt-Zuid, en in de bestaande stad in het Waalfront.  Wil je weten hoeveel woningen er in jouw plaats zijn gebouwd? Klik dan op onderstaande afbeelding die je leidt naar de interactieve kaart van het CBS.