Terug naar het overzicht

Woningtekort neemt komende jaren nog verder toe

05 februari 2018

Naast een tekort aan woningen voor starters wordt er ook te weinig gebouwd voor 75-plussers. Door de vergrijzing stijgt het aantal huishoudens in deze leeftijdscategorie snel, maar er wordt te weinig voor ze gebouwd. Corporaties en andere investeerders geven wel aan geld te willen stoppen in woningen voor zorgbehoevenden, tot circa €1,5 mrd in 2018. Dat concludeert adviesbureau Capital Value op basis van eigen onderzoek. Het probleem is simpel: er worden te weinig nieuwe woningen gebouwd. Vooral starters en ouderen raken daardoor in de knel, luidt de waarschuwing.

Veel meer vraag dan aanbod

Volgens het bureau moeten er meer koopwoningen worden bijgebouwd en woningen in het middeldure huursegment. Vooral daar zijn de problemen nijpend: de schatting is dat de vraag het aanbod met 83.000 per jaar overschrijdt.

En de tekorten groeien, want het aantal huishoudens neemt harder toe dan het aantal woningen. In 2017 zijn er zo'n 65.000 bouwvergunningen afgegeven, maar het  aantal huishoudens nam toe met 82.000, een verschil van 17.000.

 

 
Meer bouwen lukt niet

Volgens Capital Value moeten er de komende jaren 12.000 huizen extra bijgebouwd worden om het tekort binnen vijf jaar op een normaal niveau te krijgen. Maar de kans dat dat lukt, is niet zo groot, want er is een tekort aan personeel in de bouw.

Onderzoekers van ABN Amro concludeerden ook al dat er een tekort is aan bouwvakkers. Volgens de bank moet een vijfde van de bouwbedrijven zelfs opdrachten weigeren omdat er te weinig personeel is om het werk uit te voeren.

 

 
Tussen wal en schip

Net als onder andere de NVM, waarschuwt ook Capital Value dat vooral starters de dupe zijn van de huidige situatie op de woningmarkt. Naar schatting studeren er jaarlijks 90.000 studenten af per jaar tot 2022. Kopen is voor hen meestal niet direct mogelijk. Een 'aanzienlijk deel' van hen is aangewezen op het middensegment in de huursector, waar dus al een flink tekort is.

Vooral de zogenoemde lage middeninkomens, tussen de 35.000 en 40.000 euro, lopen het gevaar tussen wal en schip te belanden. Vorig jaar al luidde de NVM hierover de noodklok omdat ze niet in aanmerking komen voor sociale huur, geen huis kunnen kopen en de vrije huursector te duur is.

 

 
Aangepaste woningen

Aan de andere kant dreigt er een probleem te ontstaan voor ouderen. De sterkst groeiende bevolkingsgroep zijn de 75-plussers, en met de leeftijd komen ook gebreken. De komende vijf jaren neemt het aantal ouderen met mobiliteitsbeperkingen toe met ruim 100.000.

Voor die mensen zijn aangepaste woningen nodig, maar ook daarvan zijn er niet voldoende gebouwd, denkt Capital Value. Wel ziet het advieskantoor dat de voorgenomen investeringen in deze tak flink zijn toegenomen.

Bron RTL-Z