Terug naar het overzicht

Elektrische deelauto’s in woningbouwprojecten

08 februari 2018

De aankomende drie jaar worden er in diverse grote gemeenten woningbouwprojecten opgeleverd waarin elektrische deelauto’s een belangrijke rol krijgen. Door woningbouw te koppelen aan deelauto’s blijft ruimte over voor extra groen en speelplekken. Harde parkeernormen gaan overboord voor de 14 projecten.

7 steden dragen 14 projecten voor

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn gaan experimenteren met het concept waarbij zonnepanelen de energie leveren voor de auto’s. De inzet is minder uitstoot, goedkopere woningen, een slimmer energiesysteem én meer ruimte voor groen of kinderspeelplaatsen.

Door de opgedane kennis te delen, kunnen innovaties vervolgens voor meer bouwprojecten in Nederland worden ingezet. In elke stad doen de komende drie jaar minimaal twee bouwprojecten mee, laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten.

 

Betaalbaar en aantrekkelijk

In totaal gaat het om de oplevering van meer dan 5.000 woningen en 200 elektrische deelauto’s. Door de introductie van deelauto’s zijn veel minder parkeerplaatsen nodig, wat de woningen beter betaalbaar maakt.

De energie voor de elektrische deelauto’s wordt opgewekt met zonnepanelen en in een aantal projecten gaat de accu van de auto’s een rol spelen bij de energievoorziening in de wijk. Zo kunnen stilstaande auto’s straks als onderdeel van een slimme laadinfrastructuur overtollige energie opslaan voor later gebruik.

 

<bron: Cobouw, Rijksoverheid>