Terug naar het overzicht

Woningprijzen stijgen naar een gemiddelde van 3 ton in 2019

15 februari 2018

Rabobank-economen verwachten dit jaar een prijsstijging van 8 procent op woningen en voorspellen dat in 2019 de prijsstijging door gaat met nog een verhoging van 7 procent. Dit houdt in dat een gemiddeld huis in Nederland over twee jaar circa 300.000 euro kost. Dat is zeker niet voor iedereen goed nieuws. 

Nu meer woningen 'boven water' komen, is het voor deze mensen een stuk aantrekkelijker om te verhuizen. Volgens de economen is dit mede te verklaren waarom in 2017 vooral buiten de Randstad fors meer woningen zijn verkocht dan een jaar eerder, laat InFinance weten. De opmars die de provincies buiten de Randstad in 2017 hebben doorgemaakt zal ook in 2018 doorzetten, verwachten de de economen. In Gelderland steeg het aantal verkochte woningen met 19 procent, in Drenthe met 23 procent en in Flevoland zelfs met 24 procent, stelt Business Insider.

Vraag en aanbod

Senior-woningmarkteconoom Christian Lennartz verwacht dat die opmars dit jaar doorzet, maar ''dat het aantal verkopen in de steden stagneert of verder daalt''. Lennartz: ''De vraag naar huizen blijft naar verwachting hoog. Het aanbod slinkt weliswaar, maar we gaan ervan uit dat de mismatch tussen die twee zich nog niet in heel Nederland vertaalt in lagere verkopen, maar eerst in hogere prijzen.'' Volgens Lennartz zal het aantal verkopen pas dalen als de betaalbaarheid zodanig verslechterd dat grote groepen potentiële kopers tegen financieringsproblemen aanlopen. Deze situatie verwacht hij op zijn vroegst pas in 2019.

Lage hypotheekrente

Wat betreft het aandeel van woninguitgaven als percentage van het besteedbaar inkomen is nog geen sterke stijging zichtbaar. Dit heeft vooral te maken met de extreem lage hypotheekrentes en het feit dat er met spaargeld nog veel extra wordt afgelost op oude hypotheekleningen. Ook krijgen jonge kopers met vermogende ouders vaak een bijdrage in de vorm van een eenmalige schenking.

Opvallend vinden de economen: “De prijsstijgingen kunnen niet eindeloos doorgaan, vooral vanwege de loan-to-income–normen: op een gegeven moment zal een groot deel van de kopers tegen een financieringsprobleem aanlopen.