Terug naar het overzicht

Nu meer kansen voor starters

18 mei 2020

Starters voelen als geen ander de concurrentie van doorstromers. Maar daar lijkt nu een kentering in te komen.

Het aantal starters op de woningmarkt heeft in het laatste kwartaal van 2019 een dieptepunt bereikt, zo blijkt uit een recent rapport van het Kadaster. Starters voelen als geen ander de concurrentie van doorstromers. Maar daar lijkt nu een kentering in te komen. 

Want ondanks het feit dat Nederland al weken te maken heeft met een coronacrisis, liggen de huizenprijzen nog steeds op ongeveer hetzelfde niveau als daarvoor. Hoe zich dat ontwikkeld is moeilijk te voorspellen. Het zal mede afhankelijk zijn hoe lang de crisis nog duurt en of het vertrouwen in de markt op peil blijft. Toch zien makelaars wel iets gebeuren: het wordt iets minder druk op de markt. “En dat is goed, aldus voorzitter Onno Hoes. “Het biedt kansen voor starters die te maken hebben met veel concurrentie”.

“We zien een groep kopers zoals de starter die altijd achter het net viste, juist omdat de concurrentie moordend was. Maar omdat er i.v.m. corona maar één persoon of één stel welkom is bij een bezichtiging, bieden er over het algemeen iets minder mensen, en wordt er minder overboden. Dit zorgt voor beweging en biedt bijvoorbeeld starters juist de mogelijkheid om een huis te kopen”, aldus Hoes. 

NVM ziet dat het aandeel starters in de verkopen hoger wordt, maar dat gaat ten koste van de doorstromers. Opmerkelijk is wel dat het aantal starters in de grote steden niet dramatisch is afgenomen, ondanks de hoge woningprijzen. Op lange termijn zal de starter echt geholpen zijn met een ruimer aanbod van woningen. Het aanbod van nieuwe woningen is nog steeds veel te laag; iets waar NVM blijvend aandacht voor vraagt. Er moet echt meer gebouwd worden.