Terug naar het overzicht

Hoge huur, maar wel afgewezen voor een hypotheek

03 juli 2020

Het valt nauwelijks uit te leggen: Afgewezen worden voor een hypotheek terwijl de maandelijkse huur veel hoger is dan de maandelijkse hypotheeklasten. Als het aan CDA kamerlid Julius Terpstra ligt komt hier verandering in.

Het CDA vindt dat banken niet alleen moeten kijken naar het inkomen, maar ook naar de maandelijkse huurlasten. Starters die kunnen bewijzen al langere tijd een hoge huurlast te kunnen betalen zouden meer kans op een hypotheek moeten kunnen krijgen. Het CDA heeft een motie ingediend waarin het kabinet wordt opgeroepen om hierover in overleg te gaan met het Platform Hypotheken.

Starters op de woningmarkt hebben nu weinig kans om een eerste woning te kopen. Dat komt niet alleen door het woningtekort maar ook omdat zij vaak geen hypotheek kunnen afsluiten vanwege de strenge voorwaarden.

Veel starters zitten klem: ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar hebben te weinig inkomen voor een hypotheek, waardoor zij zijn aangewezen op een huurwoning in de vrije sector. Ze betalen ze nu jarenlang iedere maand een forse huur, terwijl ze met een hypotheek een fors lagere maandlast krijgen en een eigen vermogen kunnen opbouwen.