Terug naar het overzicht

Een funderingslabel voor woningen in Nederland

19 oktober 2020

Vanaf juli 2021 krijgen woningen een nieuw label waarmee de staat van de fundering wordt aangegeven. Dit label moet vanaf dan, net zoals het energielabel, opgenomen worden in taxatierapporten van de woning. Vanaf vandaag kunnen huiseigenaren hun label inzien.

Van de 7,7 miljoen woningen kampen er een miljoen met funderingsproblemen en bij 250.000 woningen is de situatie urgent. Mogelijke oorzaken van de zwakke funderingen zijn bijvoorbeeld de droogte en lage waterstanden van de afgelopen jaren.

Het funderingslabel moet transparantie bieden. Niet alle huiseigenaren zijn zich bewust van de slechte fundering van hun huis, waardoor de kosten hoog op kunnen lopen. Deze kosten worden vaak niet gedekt door verzekeringen. Wat het kost om een fundering te vervangen of herstellen, wisselt per situatie. De ene huiseigenaar is 30.000 euro kwijt, terwijl de andere een paar ton moet betalen. "De kosten liggen tussen de 800 en 1500 euro per vierkante meter. Daarom is het goed dat mensen weten waar ze aan toe zijn."

Het funderingslabel zal worden opgesteld aan de hand van dertien factoren, waaronder hoogte-, grondwater- en funderingsgegevens. De risicocategorieën lopen van A tot en met E.  "Een D of E-label betekent niet meteen dat een huis op instorten staat, maar het moet een koper of eigenaar wel aansporen om onderzoek te doen", zegt Don Zandbergen van Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). "Het geeft aan dat er urgentie is."

Benieuwd wat voor label jouw woning krijgt? Kijk hier wat voor label jouw huis krijgt.