Terug naar het overzicht

Woningprijzen in de regio binnen één jaar met 12,4% gestegen.

20 oktober 2020

Ondanks de Corona crisis en de recessie laten de NVM cijfers van het derde kwartaal records zien. In totaal werden er in heel Nederland dit jaar 41.583 woningen verkocht: Het hoogste aantal in bijna 3 jaar en qua verkoop het beste derde kwartaal dat NVM ooit had. Dit is een stijging van 7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal 2020. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is het een stijging van maar liefst 14,4 procent.

Regio Nijmegen

62 procent boven vraagprijs verkocht

Nog niet eerder in 20 jaar tijd stegen de woningprijzen zo hard als in het laatste jaar. Met een verkoopprijs van EUR 335.000 lag de gemiddelde verkoopprijs in de regio Nijmegen maar liefst 12,4 procent hoger dan een jaar eerder.  In ruim meer dan de helft van de verkopen was de verkoopprijs ook nog boven de vraagprijs. De stijging geldt voor ieder woning type, maar de prijzen van tussenwoningen stegen met 17,6% het sterkst. 

Ook het aantal verkopen nam toe: in het derde kwartaal veranderden 742 woningen van eigenaar. Dat is een stijging van 12,9 procent vergeleken met het 2e kwartaal van dit jaar. Er werden met name meer vrijstaande woningen en appartementen verkocht, hetgeen mede komt door het geringe aanbod van de andere woningtypes. Gemiddeld duurt het 31 dagen voordat de woning is verkocht. 

Consument heeft keuze uit slechts 1,6 woningen

Het aantal woningen dat te koop staat is ongekend laag. In heel Nederland staan op dit moment 28.000 woningen te koop. Dat is ruim een kwart minder dan vorig jaar en het laagste aantal van de afgelopen 20 jaar. 

In de regio Nijmegen, Nijmegen is na Amsterdam en Utrecht de gemeente met het grootste woningtekort, is het aantal te koop staande woningen in een jaar tijd met bijna 40 procent afgenomen. Met een aanbod van 393 woningen hebben kopers op dit moment keuze uit slechts 1,6 woningen. Van de woningen die te koop staan is het aandeel vrijstaande woningen  het grootst. 

De vraagprijzen van alle woningtypen zijn gestegen, maar die van de vrijstaande woningen stegen het hardst. Gezien het aandeel van vrijstaande woningen woningen zal het je niet verbazen dat de gemiddelde vraagprijs van een woning in onze regio EUR 427.000 bedraagt.

Nieuwbouwwoningen 

Normaal gesproken is de zomervakantie een betrekkelijk rustige periode voor de nieuwbouw. Weinig nieuwbouwprojecten gaan dan in de verkoop. Dit jaar is dat anders. In het derde kwartaal zijn er 10.500 woningen en kavels te koop gezet, circa 2000 meer dan normaal in Q3. Het aanbod heeft het aantal verkopen ook omhoog gestuwd.

Met 9.400 nieuwbouwwoningen en -kavels is er 45% meer verkocht dan in 2019 en 24% meer dan het tweede kwartaal in 2020. Het naar voren halen van nieuwbouwprojecten in het derde kwartaal zal volgens verwachting effect hebben op het aanbod in het vierde kwartaal. Er is namelijk niet ineens meer nieuwbouw beschikbaar.

De stijging van het aanbod is vooral zichtbaar in de appartementenmarkt. In het derde kwartaal van 2020 zijn twee keer zoveel appartementen te koop gezet dan wat normaal in deze periode van het jaar gebruikelijk is. Driekwart van deze appartementen heeft een prijs van 3 ton of hoger.

  • In het 3e kwartaal 2020 zijn er bijna 45% meer nieuwbouwwoningen verkocht door NVM-makelaars dan een jaar eerder. Het gaat om circa 9.400 nieuwbouwwoningen.
  • Het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is met 15.800 woningen vergelijkbaar met een jaar eerder (1% meer dan een jaar eerder). Wel zijn er in het 3e kwartaal 2020 22% meer nieuwbouwwoningen in de verkoop gegaan dan een jaar eerder in dezelfde periode.
  • De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 9% toegenomen tot gemiddeld 410 duizend euro in het 3e kwartaal 2020.
  • De krapte-indicator van de nieuwbouw is in het 3e kwartaal 2020 uitgekomen op 5,5. Dat is flink lager dan de krapte-indicator van een jaar geleden (3e kwartaal 2019: 7,9).