Terug naar het overzicht

Overdrachtsbelasting van 0% beperkt tot 4 ton

17 november 2020

De 0% overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar wordt vanaf 1 april 2021 beperkt tot een woning van 4 ton

Eerder maakte het kabinet bekend de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar per 1 januari 2021 geheel te willen afschaffen. Deze regeling is nu op enkele punten aangepast.

Niet alleen voor starters
De voorwaarde dat alleen starters aanspraak kunnen maken op de overdrachtsbelasting van 0% is om praktische redenen uitgebreid. Alle kopers tot 35 jaar -dus ook doorstromers- zijn bij aankoop van een woning die ze zelf gaan bewonen vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Gemaximeerd
Per 01 april 2021 wijzigt de regeling voor kopers die een woning kopen die duurder is dan 400.000 euro. Zij betalen vanaf dat moment 2 procent overdrachtsbelasting.

Wat als slechts één van de twee partners onder de 35 is?
Als je een huis onder de 4 ton koopt en zelf onder de 35 jaar bent, maar de partner met wie je het huis koopt is 35 jaar of ouder, dan is alleen het deel dat je zelf koopt belastingvrij. De persoon van 35 jaar of ouder betaalt over zijn/haar deel 2% belasting.

Verklaring
Je hebt een schriftelijke verklaring nodig om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Daarin verklaart je dat je aan bepaalde voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. Dat is de voorwaarde van zelfbewoning en de voorwaarde dat de vrijstelling niet eerder is gebruikt.