Terug naar het overzicht

Nijmegen één na gezondste stad van Nederland

03 december 2020

Nijmegen is uitgeroepen tot de één na gezondste stad van het land. Groningen eindigde op plek 1 en Maastricht op plek 3. 

Arcadis, de advies- en ingenieursorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving, bracht twintig gemeenten in kaart op het gebied van gezondheid. Het onderzoek bestond uit vijf onderdelen: mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap. Hieruit bleek ook dat je beter niet kunt wonen in Rotterdam of Zaanstad, deze steden sluiten de lijst af met een gedeelde 19e plek.

Opvallend is dat grote steden ontbreken in de top-10 lijst. Utrecht scoort met een twaalfde plaats nog het best. De grote steden scoren vooral laag in de domeinen ‘Gezond Milieu’, ‘Gezonde Buitenruimte’ en ‘Gezonde Gemeenschap’.

Nijmegen

Nijmegen scoort vooral hoog op de onderdelen Gezonde Gebouwde Omgeving (Ruim, hygiënisch, respect voor cultureel erfgoed) en Gezonde Mobiliteit (Fietsvriendelijk, voetgangersvriendelijk, dekkend OV netwerk, verkeersveilig).  Ook het openbare groen en de speelplekken in de stad worden hoog gewaardeerd. 

Wel wordt opgemerkt dat de verschillen tussen de diverse wijken groot zijn. Zo is er een duidelijk verband te zien tussen wijken met veel lager opgeleiden met lagere inkomens en gezondheidsproblemen (zoals overgewicht). Vooral inwoners in de ruim opgezette wijk Nijmegen-Noord, met relatief veel groen en water, hebben een goede of zeer goede gezondheid. Lent werd vorig jaar al uitgeroepen tot de beste woonwijk van Nederland.

 

Graag het hele rapport lezen?