Terug naar het overzicht

Bespaar geld: doe de gratis WOZ-check!

15 februari 2021

Binnenkort kun je de jaarlijkse WOZ-waarde weer op je deurmat verwachten. Bespaar jezelf een hoop geld en doe de WOZ-check: Gratis - snel en eenvoudig.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
Met een computermodel vergelijken gemeenten en belastingsamenwerkingen huizen om tot een waarde te komen. Daarbij wordt gekeken naar de waarde van een huis op 1 januari van het vorige jaar. De gemeente kijkt naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving, de staat, ligging en grootte van een huis en het onderhoud. Maar ook verbouwingen in huis zijn bepalend voor de WOZ-waarde. 

Waarom je WOZ-waarde verlagen?
Je WOZ-waarde verlagen kan een behoorlijke besparing voor je opleveren, want een correctie kan honderden euro’s belastingvoordeel opleveren. Om welke belastingen gaat het? Je WOZ verlagen heeft invloed op verschillende belastingen, afhankelijk van je situatie. Betreft het een eigen woning, een tweede/recreatieve woning of een woning die je heeft verkregen door een erfenis of schenking?

eigenaar woning
Als eigenaar van een woning bespaar je met een verlaging van de WOZ-waarde op een aantal gemeentelijke heffingen. Altijd op onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting en in sommige gemeenten op rioolheffing. Wist je dat het je ook een besparing op je inkomstenbelasting in box 1 oplevert?

woning verkregen door erfenis of schenking
Als je een woning uit een erfenis of door schenking heeft gekregen, bespaar je met een verlaging van de WOZ-waarde op erf- en schenkbelasting én een aantal gemeentelijke heffingen. 

tweede woning
Als eigenaar van een tweede woning of recreatieve woning bespaar je met een verlaging van de WOZ-waarde op je inkomstenbelasting in box 3 en op een aantal gemeentelijke heffingen. 

verhuurder
Als je een woning privé verhuurt, bespaart je met een verlaging van de WOZ-waarde op je inkomstenbelasting in box 3 en op een aantal gemeentelijke heffingen.

Lagere hypotheekrente
Maar niet alleen kun je geld besparen bij een lagere WOZ-waarde; soms heb je juist baat bij een hoge WOZ-waarde. Bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen. Want hoewel de WOZ-waarde geen actuele marktwaarde is, is het voor potentiële kopers voor jouw woning wel een veelgebruikte bron voor het bepalen van een bod. Het verhogen van je WOZ-waarde kan daarom leiden tot een hogere verkoopprijs van jouw woning.

Maar ook als je geen verhuisplannen hebt, kan dit gunstig voor je zijn. Wist je dat je bij een hogere WOZ-waarde in aanmerking kunt komen voor een lagere hypotheekrente? Als je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bestaat jouw hypotheekrente uit twee componenten: een basisrente en een risico-opslag. Die opslag wordt bij de meeste hypotheekverstrekkers bepaald door de verhouding tussen de marktwaarde van je woning en de hoogte van je hypotheek.

Is de marktwaarde van jouw woning gestegen óf heb je tussentijds extra afgelost op uw hypotheek? Dan is het risico voor de bank minder groot en heb je bij de meeste hypotheekverstrekkers recht op een lagere hypotheekrente. Dit levert je jaarlijks een flinke besparing op. De meeste hypotheekverstrekkers accepteren een onderbouwing van de waarde van jouw huis via de meest recente WOZ-waarde en een gevalideerd taxatierapport.

Gratis WOZ check en gratis bezwaar
Klopt jouw WOZ-waarde? Doe de gratis WOZ Check. Binnen enkele minuten zie jij hoeveel geld jij kan besparen en hoe je je gratis en eenvoudig kunt aanmelden voor een WOZ-bezwaar. Velen zijn je al voor gegaan: € 296,- is de gemiddelde besparing voor mensen met een eigen woning.

Bespaar geld en doe de gratis WOZ -waarde check