Terug naar het overzicht

Overbieden? Bewaak je grenzen!

30 november 2021

Hoe vaak ben jij al overboden? Ga jij mee in de gekte of heb je duidelijk voor ogen waar jouw grenzen liggen? Het overbieden op een huis is namelijk niet zonder risico.

In onze regio wordt ruim 85% van alle woningen boven de vraagprijs verkocht. En vanwege het geringe aanbod gaat het om steeds grotere bedragen: gemiddeld zo’n 11 procent boven de vraagprijs. Maar we zien ook biedingen tot een ton boven de vraagprijs. Als je al een paar keer bent overboden ben je snel geneigd om flink boven de vraagprijs te bieden. Bedenk wel dat de hypotheek niet alleen afhankelijk is van je inkomen maar ook van de woningwaarde.

Houd rekening met de woningwaarde
Als je een hypotheek wilt nemen op een woning vraagt de bank om een taxatierapport aan te leveren. Op basis hiervan wordt jouw hypotheekbedrag berekend. Dit bedrag is maximaal 100 procent van de woningwaarde. Als deze lager is dan dat jij hebt geboden kan dit grote financiële gevolgen hebben. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde dien je namelijk zelf te financieren.

Een voorbeeld:

  • Vraagprijs van de woning: € 380.000
  • Jouw bod: € 400.000
  • Getaxeerde woningwaarde: € 375.000
  • Maximale Hypotheek: € 375.000 (=100% van de taxatiewaarde)
  • Eigen geld inbrengen: € 25.000

Hierbij is nog geen rekening gehouden met de kosten koper (o.a. notariskosten, overdrachtsbelasting). Heb je geen eigen geld om het gat te dichten? Dan krijg je de financiering niet rond en zul je de koop moeten ontbinden. Zorg dus dat je extra spaargeld hebt om boven de woningwaarde te kunnen bieden.
 

Wil jij een bod uitbrengen boven de vraagprijs?

  • Zorg dat je jouw financiële mogelijkheden helemaal in kaart hebt gebracht: je bent op de hoogte van jouw maximale hypotheek en je hebt duidelijk voor ogen hoeveel eigen geld je kan of wil inbrengen.
  • Loop geen risico om te veel of te weinig te bieden: Laat jouw aankoopmakelaar de woning vooraf taxeren.

Nieuwbouw
Is al die stress niets voor jou? Overweeg dan om een nieuwbouwhuis te kopen. De koopprijzen van nieuwbouwhuizen staan meestal vast. Als je helder hebt wat jouw leenmogelijkheden zijn, weet je ook meteen of je het nieuwbouwhuis dat je op het oog hebt kunt betalen.

 

 

Wij kunnen je helpen met de aankoop, verkoop en financiering. Meer weten? Bel ons op 024-3 244 244 of vul het contactformulier in.