Terug naar het overzicht

In 2022 lagere hypotheek bij private lease contract auto

10 december 2021

De aanschaf van een nieuwe auto met een private lease contract is vaak goedkoper dan een auto kopen en daarom erg aantrekkelijk. Maar let op als je van plan bent om binnenkort een hypotheek af te sluiten, want vanaf 2022 veranderen er enkele regels waardoor jij aanzienlijk minder kunt lenen.

Het private lease contract wordt geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) en heeft daardoor gevolgen voor iedereen die een hypotheek wil afsluiten. Op dit moment is het private leasebedrag opgesplitst in twee delen: één deel voor de financiering (65%) en één deel voor onderhoud (35%). Nu wordt 2% van het financieringsdeel meegeteld voor jouw maximale hypotheekbedrag.

Minder leencapaciteit in 2022 
In 2022 worden de regels op twee momenten gewijzigd: in januari en in april. Vanaf januari wordt gerekend met 65 procent van de werkelijke maandlast ipv het financieringsdeel en vanaf 1 april 2022 wordt het leasebedrag helemaal niet meer gesplitst, waardoor deze nog zwaarder meetelt in de berekening voor de maximale hypotheek. Dat deze fors lager kan uitpakken is af te lezen uit onderstaande berekening van de Van Bruggen Adviesgroep.

Voorbeeld maximale hypotheek met private lease
- Maximale hypotheek 20 jaar vast tegen 1,9 procent rente op verschillende momenten
- Private Leasebedrag € 500,-

leasecontract Maximaal hypotheekbedrag
geen contract € 429.649
Voor 1 januari 2022 € 344.085
Vanaf 1 januari 2022 € 340.520
vanaf 1 april 2022 € 292.527


Uit bovenstaande berekening kun je opmaken dat je met een private lease contract na 1 april ruim 50.000 euro minder kunt lenen als je vóór 1 januari 2022 een hypotheek zou afsluiten. En ruim 137.000 euro minder dan als je een hypotheek zou afsluiten zónder private lease.

Mogelijke opties
Wil je toch graag een nieuwe auto voor je deur zou je de volgende opties kunnen overwegen

  • Sluit een leasecontract voor 12 maanden. Een contract met een korte looptijd zorgt voor een lager BKR-geregistreerd bedrag
  • Sluit een contract waarbij je (na het 2e jaar) maandelijks kan opzeggen. Je BKR registratie vervalt zodra je contract is beëindigd.
  • Sluit een contract waarbij je een deel kunt vooruitbetalen. Dit bedrag wordt dan in mindering gebracht op je lease-termijnen. Hierdoor wordt je BKR-registratie lager waardoor je in aanmerking komt voor een hoger hypotheekbedrag.
    <bron:business insider>

► Bereken hier zelf jouw maximale hypotheek mét en zonder private lease contract