Terug naar het overzicht

Verplichte melding energielabel bij woningadvertentie

13 januari 2022

Verkopers en verhuurders moeten bij de verkoop of verhuur van hun woning, bijvoorbeeld via Funda of de makelaar, het energielabel ook tonen in advertenties.

Ben je een woningeigenaar en verkoop of verhuur jij jouw woning? Dan moet je in het bezit zijn van een geldig energielabel. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. Bij verkoop of verhuur van je woning ben je verplicht op het moment van overdracht een definitief label te verstrekken aan de koper. Wanneer er geen definitief energielabel aanwezig is op het transactiemoment, dus op het moment dat je de woning officieel in eigendom overdraagt, riskeer je een boete van € 435. 

Vanaf 1 januari 2022 ben je bij verkoop of verhuur van je woning verplicht om ook in de advertentie het label te vermelden. Je moet op het moment van adverteren dus al over een definitief label beschikken. Dat geldt ook voor advertenties die worden geplaatst op Facebook of Instagram. Potentiële kopers kunnen dan al in de advertentie zien hoe duurzaam de woning is.

► Check hier of jouw (toekomstige) woning al een energielabel heeft