Terug naar het overzicht

Meer woningen in verkoop, minder bezichtingen: Koelt de woningmarkt af?

22 juni 2022

Meer woningen in verkoop, minder bezichtigingen, stabiliserende huizenprijzen: tekenen die wijzen op een verdere afkoeling van de koopwoningmarkt. Hoewel we nog steeds over een krappe markt spreken is het aantal te koop staande woningen de afgelopen maanden verhoudingsgewijs snel opgelopen. Begin juni waren in heel Nederland zo’n 27.500 bestaande huizen beschikbaar op Funda. Dat is ruim de helft meer dan een jaar geleden.

De stijging van het aantal huizen dat te koop staat komt door diverse redenen. Zo zetten huiseigenaren vaker hun huis te koop omdat ze graag profiteren van de huidige gunstige marktomstandigheden. Maar ook nieuwbouwkopers die nog even moeten wachten op de oplevering besluiten vaker hun huidige woning wat eerder op de markt te brengen.

De huizenprijzen blijven voorlopig stijgen, maar wel minder hard
De lage hypotheekrente zorgde er de afgelopen jaren voor dat mensen steeds meer konden lenen bij de bank. Ook overheidsmaatregelen, zoals de 'jubelton' en het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters zorgden ervoor dat geïnteresseerde kopers meer geld voor een woning konden bieden.

Nu de hypotheekrente inmiddels richting de 4 procent stijgt kunnen woningzoekenden minder lenen. Maar ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne spelen een rol. De hoge inflatie tast de koopkracht aan en zorgt voor onzekerheid bij kopers. De verwachting is dat het groeitempo wel afneemt, maar doordat de vraag nog vele malen groter is dan het aanbod wordt er nog geen flinke dip in de prijzen verwacht.

Minder kijkers
Ook wij merken dat er minder bezichtigingen worden aangevraagd en zien minder biedingen binnenkomen. Dit kan voor de verkoper behoorlijk teleurstellend zijn. Wij vinden het dan ook belangrijk om een realistisch advies af te geven en de soms erg hoge verwachtingen van de verkoper te temperen. Overigens is het aantal belangstellenden heel erg afhankelijk van de woning en de locatie. Voor het ideale huis op de geliefde plek wordt nog steeds behoorlijk overboden.

Of deze ontwikkeling gunstig is hangt vooral af aan welke kant je staat: als verkoper ben je natuurlijk gebaat met een zo hoog mogelijk bod. Maar je zult, meestal dan toch, ook weer een andere woning moeten aankopen, nietwaar?