Terug naar het overzicht

Wat betekent de afkoelende woningmarkt voor jou?

22 juni 2022

Een afkoelende huizenmarkt betekent nog niet dat de prijzen dalen. Het betekent alleen dat de prijzen langzamer stijgen. Maar wat betekent dat voor jou? Als koper, als verkoper of als huiseigenaar? Wij zetten het hieronder voor je op een rij.

Kopers:
Hoewel de huizenmarkt lijkt af te koelen, zijn de omstandigheden, vooral voor starters, nog steeds zwaar. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent.

 • Vraag de financieringsbelofte aan. Op deze manier heb je het bewijs van een geldschieter dat ze bereid zijn jou een hypotheek te verlenen. Door vooraf goedgekeurd te worden, zien verkopers dat jouw bod ondersteund wordt door een hypotheek die zo goed als rond is, waardoor je andere bieders voor blijft.
 • Ga geen consumptieve leningen aan. Leningen en het bezit van een private-lease auto maken dat het maximaal te lenen hypotheekbedrag omlaag keldert. Los schulden dus zoveel mogelijk af en ga geen nieuwe leningen aan.
 • Hou vast aan je budget. Het is frustrerend om tijdens je huizenjacht erachter te komen dat alle huizen die je leuk vindt buiten je prijsklasse vallen. Maar als je een huis koopt dat je je eigenlijk niet kunt veroorloven, wordt de zegen van het eigenwoningbezit al snel een vloek. Blijf geduldig, probeer meer spaargeld op te bouwen of stel je verwachtingen bij door je zoekgebied uit te breiden of door op dit moment genoegen te nemen met een huis dat niet al jouw ‘wanna-haves' aantikt.
 • Kies de juiste hypotheek. De maandlasten van de hypotheek hangen af van het bedrag dat je leent, de rente en het type hypotheek. Bepaal hoeveel je wilt besteden en wat je in de toekomst van plan bent te gaan doen. Wil je meer of minder werken, gaan studeren of denk je aan gezinsuitbreiding? Neem een goede hypotheekadviseur in de arm die rekening houdt met je bestedingsruimte.
 • Werk samen met een professional. Het kopen van een huis kan behoorlijk stressvol zijn. Werk samen met een ervaren makelaar die thuis is in de regio en jou al het werk uit handen neemt.

Verkopers
De huizenprijzen stagneren, maar stijgen nog steeds en zullen dat waarschijnlijk ook blijven doen. Als de rente blijft stijgen zal de vraag enigszins afnemen en zullen er minder belangstellenden in de rij staan. Het is belangrijk om hier bij de verkoop van je huis rekening mee te houden en je verwachtingen eventueel bij te stellen.

 • Wees bereid om je prijs aan te passen. Als je huis langer dan verwacht te koop staat, neem dan contact op met je makelaar. De prijs verlagen kan pijn doen, maar een goede makelaar kan je helpen een prijs vast te stellen op basis van de huidige waarde, rekening houdend met de situatie en het sentiment op de regionale huizenmarkt.
 • Ben tevreden met minder aanbiedingen. Als de vraag daalt, is het mogelijk dat je minder aanbiedingen krijgt. Dat is OK! Je hebt maar één goed bod nodig.
 • Kies de juiste koper. De juiste koper is niet altijd de hoogstbiedende. De juiste koper is degene die jou financiële zekerheid kan bieden of bereid is te wachten op de oplevering van jouw nieuwe huis.
 • Blijf geduldig. Het kan langer duren voordat je huis verkocht is. Houd het hoofd koel en overleg regelmatig met je makelaar. Door zijn inzichten in de regionale huizenmarkt kan hij je het beste adviseren of je de huidige verkoopstrategie moet voortzetten of dat je moet overwegen deze bij te stellen.

Huiseigenaren
Huiseigenaren hebben hun woningwaarde de laatste jaren zien groeien. Ook al stagneert de groei; het is waarschijnlijk dat de waarde in de toekomst blijft stijgen. Ben je happy met je huis en je buurtjes? Blijf dan vooral lekker genieten van jouw stekkie. Nog een paar dingen die jij in de huidige huizenmarkt zou kunnen overwegen:

 • De overwaarde van je huis benutten. Het is erg verleidelijk om gebruik te maken van de overwaarde van je huis; bijvoorbeeld om je (pensioen)inkomen aan te vullen, je verbouwing te financieren of om je huis aan te passen als je niet wilt verhuizen. Schakel altijd een goede financieel adviseur in die jou niet alleen de mogelijkheden toont, maar ook wijst op de risico’s!
 • Hypotheek oversluiten. Een lage hypotheekrente wil je niet ruilen voor een hogere. Maar heb je nu een variabele rente, of loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Dan is het met de huidige rentestijging verstandig om te onderzoeken of het voor jou loont om jouw hypotheek aan te passen of over te sluiten. Enkele tientjes per maand meer betalen voor een langere periode van zekerheid zorgt voor financiële rust. Ook hier geldt weer: raadpleeg een financieel adviseur!
 • Opbouwen eigen vermogen. Sommigen worden door de marktomstandigheden in de verleiding gebracht om hun woning te koop te zetten zonder een alternatief te hebben: ‘snel cashen en we zien wel waar het schip strandt’. Dat is alleen niet voor iedereen weggelegd: Bedenk dat het niet gemakkelijk is om aan een huurwoning te komen. Zie je dit probleem niet: Cool. Ga ervoor! Maar verkoop niet alleen vanwege de hoge huizenprijzen. Want ook in de toekomst zal de waarde blijven stijgen. Verkoop jouw huis als jij er klaar voor bent: niet omdat je denkt dat je de boot mist. Kun je wel wat advies gebruiken? Bel ons: wij helpen je graag! Wij zijn bereikbaar op 024 3244 244. Of stuur een e-mail