Terug naar het overzicht

Een huis kopen als zzp'er

16 november 2022

Het vinden van een geschikte hypotheek kan voor zzp'ers best lastig zijn. Dit komt mede doordat er grote verschillen zijn bij geldverstrekkers en doordat iedere situatie weer anders is. Verstandig om je hierin goed te laten adviseren. 

Meer dan één miljoen zzp’ers heeft ertoe geleid dat geldverstrekkers de laatste jaren soepeler zijn geworden met de hypotheekregels. Er zijn echter nog wel zeer grote verschillen tussen de geldverstrekkers.

25.000 euro meer hypotheek door eigen voorwaarden
Online kun je binnen een paar minuten berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen op jouw inkomen. Als je op meerdere websites berekeningen maakt, blijkt dat de verschillen tussen de diverse geldverstrekkers groot zijn. Je moet er niet van opkijken dat je bij de ene bank maximaal 250.000 euro kunt krijgen, en bij een andere bank meer dan 275.000 euro. Dit wordt veroorzaakt doordat de geldverstrekkers eigen voorwaarden hanteren. 

Ook zzp’ers die nog geen drie jaren actief zijn kunnen een hypotheek afsluiten
Veel zzp’ers zijn nog steeds in de veronderstelling dat ze minimaal over drie jaren de jaarcijfers aan moeten leveren om kans te maken op een hypotheek. De laatste jaren zijn geldverstrekkers hier soepeler in geworden. Ook met cijfers over één of twee jaren zijn er mogelijkheden. Maar de verschillen per geldverstrekker zijn groot. Laat je dus niet afschrikken door een afwijzing van één geldverstrekker. Er zijn voldoende alternatieven.

Zorg voor een startkapitaal
Een huis kopen zonder een startkapitaal gaat je niet lukken. Je kunt namelijk normaal gesproken maximaal nog maar een hypotheek krijgen ter hoogte van honderd procent van de koopsom van het huis. Dit geldt overigens ook voor werknemers. Met een flink bedrag achter de hand krijg je een hypotheek ook eerder afgesloten. Als je bijvoorbeeld 20.000 euro aan hypotheek tekort komt, gaat het kopen wel lukken als je dit deel zelf financiert.

Een financieel slecht jaar door corona kan van invloed zijn
Voor zzp’ers met goede jaarcijfers zal het krijgen van een hypotheek geen probleem zijn. Als een voorgaand jaar slechter jaar is geweest door corona, zal dit effect hebben op de mogelijkheden. Geldverstrekkers zullen in dat geval voorzichtiger zijn met het verstrekken van een hypotheek. Maar laat je hier niet door afschrikken. Je hypotheekadviseur kan voor je bekijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Er zijn een hoop factoren waar naar gekeken wordt wanneer je als zzp'er een hypotheek wilt afsluiten. Daarom is het belangrijk om met een hypotheekadviseur om tafel te gaan zitten en samen te bekijken welke mogelijkheden er voor jou zijn. 

Onze collega's van LIV Hypotheken en Verzekeringen helpen jou hier graag bij!