Terug naar het overzicht

Deze veranderingen kun je verwachten in 2023

02 januari 2023

Het nieuwe jaar is aangebroken en in dit nieuwe jaar kun je een aantal nieuwe financiële regels en regelingen rondom eigenwoning bezit verwachten. Niet alle veranderingen gelden direct vanaf 1 januari al, enkele gaan later dit jaar in. 

Op het gebied van wonen kunnen we onder andere onderstaande veranderingen verwachten: 

Verkoopproces wordt transparanter
Per 1 januari 2023 zijn leden van de NVM verplicht om bij de verkoop van woningen gebruik te maken van het biedlogboek. Hierdoor zal het verkoopproces transparanter worden en geeft het je de mogelijkheid, wanneer je een bod hebt gedaan op een woning, andere biedingen in te zien. Je kunt het biedlogboek inzien na na afloop van de bedenktijd en/of ontbindende voorwaarden. 

Nationale Hypotheek Garantie
De NHG-grens is per 1 januari 2023 verhoogd met €50.000 naar €405.000,-. Als de woning wordt uitgevoerd met energiebesparende voorzieningen dan bedraagt de NHG-grens €429.300,-. Houdt er rekening mee dat de leencapaciteit afhangt van verschillende factoren, zoals het inkomen, de hoogte van de hypotheekrente en de duur van de hypotheek. 

Leencapaciteit aangescherpt
De maximale hypotheek die je in 2023 kunt krijgen is vanwege de hoge inflatie aangescherpt door het Nibud. Bij een gelijkblijvend salaris betekent dit dat je ongeveer 3% tot 3,8% minder kunt lenen. Afhankelijk van je inkomen kan de maximale hypotheek voor lage en middeninkomens tot €9000 lager uitvallen. Wel wordt nu het tweede inkomen voor 100% meegerekend. 

50% van koop- en huurhuizen mag gemeente aan eigen inwoners toewijzen
De helft van de woningen, die onder de NHG-grens vallen, mogen door gemeenten aan eigen inwoners toegewezen worden. Deze nieuwe wet moet ervoor zorgen dat starters in hun eigen woonplaats een betaalbare woningen kunnen vinden. Voorrang moet ook gegeven kunnen worden aan mensen met een cruciaal beroep, zoals verpleegkundigen, politieagenten en leraren. Ook voor senioren die op zoek zijn naar een geschikt appartement in hun huidige woonplaats zal dit hopelijk een oplossing zijn. Voor nieuwbouwwoningen geldt dat voor maximaal 30 procent (in plaats van 50%) met voorrang mag worden toegewezen aan eigen inwoners.

Wkb-Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Via de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) komt de controle tijdens de bouw deels te liggen bij private kwaliteitsborgers en dus niet alleen bij gemeenten. Hierdoor zullen meer gebreken tijdens de bouw kunnen worden voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld contructiefouten en brandonveilige situaties. Deze nieuwe wet is nog in behandeling bij de Eerste Kamer en zal waarschijnlijk ingaan op 1 juli 2023. 

Omgevingswet
Met de komst van één digitaal loket worden de wetten en voorschriften samengevoegd in één wet. Het zal de consument en het bedrijfsleven helpen om sneller en makkelijker vergunningen aan te vragen. Per 1 juli 2023 zou deze nieuwe wet in moeten gaan maar is nog in behandeling bij de Eerste Kamer. 

Ben jij van plan om dit jaar je huis te verbouwen of een ander huis te kopen?
Neem contact op met onze partner LIV Hypotheken. Zij komen graag bij je langs om samen met jou te kijken wat jouw financiele mogelijkheden zijn.

Neem contact op met LIV Hypotheken