Terug naar het overzicht

Waar moet je op letten bij een overbruggingshypotheek?

02 februari 2023

Een overbruggingshypotheek kan handig zijn wanneer je wilt doorstromen op de huizenmarkt. Wel belangrijk om te weten waar je op moet letten. 

Als je de volgende stap in je leven zet en een nieuwe woning koopt, kun je profiteren van de overwaarde uit je oude woning. In veel gevallen is een overbruggingshypotheek hiervoor onmisbaar. Doorstromers op de huizenmarkt hebben voordeel ten opzichte van andere kopers doordat ze bijvoorbeeld hun aflossingsvrije hypotheek mee kunnen nemen naar hun nieuwe woning. Wat belangrijker wordt voor doorstromers is dat ze tijdelijk gebruik kunnen maken van een overbruggingshypotheek, wat nodig kan zijn door de gestegen huizenprijzen. 

Wat houdt een overbruggingshypotheek in? 
Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke financiering die je in staat stelt om de overwaarde uit jouw, te verkopen, woning mee te nemen naar je toekomstige woning. Dit is vaak ook noodzakelijk wanneer je wel eerst jouw huis moet verkopen voordat je een andere woning koopt, gezien de overwaarde pas beschikbaar is na de overdracht van je verkochte woning.

Nadelen van een overbruggingshypotheek
Als je de overwaarde al nodig hebt voordat jouw huis verkocht is, dan is een overbruggingshypotheek misschien wel iets voor jou. Maar onthoud dat er enkele nadelen aan vastzitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoge rente, maandelijke kosten of de beperkte looptijd. Ook kan het zijn dat je met een tegenvallende verkoopprijs je overbruggingshypotheek niet volledig kunt inlossen. 

Kortom: belangrijk om je goed te laten adviseren!
Het is verstandig om samen met een financieeladviseur te kijken wat er voor jou mogelijk is. Onze collega's van LIV Hypotheken & Verzekeringen helpen je hier graag bij  en een vrijblijvende afspraak is áltijd mogelijk!
Ik wil contact met LIV Hypotheken & Verzekeringen