Terug naar het overzicht

Persoonlijke lening of lopend krediet?

12 februari 2023

Er zijn gevallen waarin je geld moet lenen, kies dan een lening waarbij de maandlasten nog te overzien zijn. Let vooral ook goed op de de betaalbaarheid van de lening, zodat je schuld binnen een paar jaar weer afbetaald kan worden.

De verschillen tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet
Zowel een persoonlijke lening als een doorlopend krediet zijn voor veel verschillende doeleinde geschikt. Bij een persoonlijke lening maak je afspraken met de geldverstrekker wat de vaste maandelijkse kosten zullen zijn en in welke termijnen de lening is terugbetaalt. Heb je een verbouwing op de planning staan of wil je een auto gaan kopen? Dan is een persoonlijke lening daarvoor geschikt. 
Een doorlopend krediet is flexibeler dan een persoonlijke lening. Je kunt namelijk weer geld opnemen als je een deel hebt afbetaald. Dit is bij een persoonlijke lening niet mogelijk. 

Persoonlijke lening populair maar waarom?
Geldverstrekkers lijken steeds meer nadruk te leggen op een persoonlijke lening. Er zijn steeds meer speciale, op doelgroep afgestemde persoonlijke leningen, bijvoorbeeld voor ouderen. De persoonlijke lening is ook populair onder huizenbezitters die extra geld nodig hebben voor een verbouwing. Voor een groot bedrag is een tweede hypotheek gunstiger en voor een gering bedrag de persoonlijke lening. 

Het gevaar van een doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is gemakkelijk te gebruiken maar dat is ook het gevaar. De afbetaalde bedragen kun je namelijk weer opnemen. Hierdoor is het aangaan van nieuwe schulden zeer laagdrempelig. Eigenlijk wil je zo snel mogelijk weer van de lening af. Zonder de lasten van het aflossen en het betalen van rente ben je namelijk weer in staat om een spaarkapitaal op te bouwen. Zo verklein je de kans dat je in de toekomst weer moet lenen. 

Tijdelijke tekorten opvangen? 
Als je extra bestedingsruimte nodig hebt, is een doorlopend krediet de beste keuze. Het kan tijdelijk helpen als je geld tekort komt en is ook goedkoper dan het rood staan op je betaalrekening. Het is ook een betere optie dan een creditcard, want bij niet-tijdige aflossing van een creditcardschuld betaal je vaak hoge rentekosten. 

Wil je meer informatie? Laat je goed adviseren voordat je een lening afsluit.
Onze collega's van LIV Hypotheken & Verzekeringen adviseren en helpen je graag. 
Neem contact op