Terug naar het overzicht

Je hypotheek afstemmen op jouw leven

06 april 2023

Wanneer je een huis koopt sluit je een hypotheek af. Maar waarschijnlijk blijft je hypotheek niet dertig jaar hetzelfde. Daarom kun je tijdens de looptijd jouw hypotheek aanpassen aan jouw leven. Er kan in die tijd natuurlijk veel veranderen. Misschien krijg je kinderen, ga je samenwonen, of juist alleen of je gaat misschien wel met pensioen. Daarom is het belangrijk dat je hypotheek mee kan buigen met de veranderingen in je leven. 

Je huis afstemmen op jouw wensen
Heb je verbouwingsplannen die kostbaar zijn? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vergroten van je woonkamer, de badkamer of keuken vernieuwen. Kijk samen met je financieeladviseur naar de mogelijkheden en kom erachter welke hypotheek het beste bij jouw persoonlijke situatie past. 

Noodzakelijke verbouwing financieren
Wanneer je een eigen huist hebt, krijg je ook te maken met onderhoudskosten. Bijvoorbeeld wanneer het dak volledig vervangen moet worden. Dit soort reparaties zijn kostbaar, maar met een tweede hypotheek is de verbouwing te financieren. Vereiste is wel dat er overwaarde in je woning zit. Overwaarde creëer je door aflossingen op de hypotheek en ontstaat door waardestijging van je woning. 

De hypotheek meeverhuizen naar je volgende koopwoning
Wellicht ga je op een moment de volgende stap nemen in je woon carrière. Ga je groter of juist kleiner wonen. Het is zeker de moeite waard om eens te kijken naar de mogelijkheden. Wanneer je bijvoorbeeld een rentevaste periode hebt van 20 jaar en je na 5 jaar een andere woning koopt, dan kun je de hypotheek meenemen naar de volgende woning. Mocht de rente over 5 jaar hoger zijn dan kan dit dus een groot financieel voordeel geven. 

Overwaarde uit je huis halen
Wist je dat wanneer je met pensioen gaat je de overwaarde kunt benutten om zo extra bestedingsruimte te krijgen. Je kunt het huis verkopen om zo de overwaarde vrij te krijgen. Maar een (extra) hypotheek op het huis nemen is ook een optie. Dit is een zogenaamde krediethypotheek of een verzilverhypotheek. Het bedrag waar je een hypotheek voor afsluit krijg je op je rekening gestort. Daarover betaal je vervolgens alleen de rente en geen aflossing. Betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. 

Wil je samen met een financieeladviseur naar jou situatie kijken? 
plan een afspraak in met onze collega's van LIV Hypotheken & Verzekeringen