Terug naar het overzicht

Samenwonen? Leuk! Maar regel het goed!

21 mei 2023

Naast het feit dat het leuk is dat je met je partner hebt besloten om te gaan samenwonen zijn er ook een aantal zaken die je goed moet regelen en waar je rekening mee dient te houden.

Erfgenamen
Steeds vaker komt het voor dat partners gaan samenwonen zonder dat ze formeel iets regelen. Wanneer je gaat samenwonen ben je niet direct erfgenamen van elkaar. En nee hiervoor hoef je ook niet gelijk te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Maar het is wel verstandig om formeel iets op papier te laten zetten, dit kun je doen door middel van een samenlevingscontract. Wanneer je dit niet doet en één van jullie komt te overlijden dan gaat het nalatenschap automatisch naar de familie van de overledenen. 

Wat is een samenlevingscontract?
Dit is een juridisch document dat wordt opgesteld tussen de twee personen die gaan samenwonen, maar niet zijn getrouwd. In het contract staan onder andere afspraken over gezamenlijke eigendommen, eigen bezittingen en pensioen. Hierin staan dus duidelijk afspraken om onduidelijkheden te voorkomen.

Gezamenlijke rekening
Wil je het overzichtelijk houden? Dan is het verstandig een gezamenlijke rekening te openen zodat jullie hiervan de vaste lasten kunnen betalen. Mocht de een meer verdienen dan de ander kun je er natuurlijk voor kiezen om dit naar rato te berekenen zodat ieder 'evenveel' op de rekening zet.

Eigen woning
Wanneer één van jullie al een eigen woning bezit waar de ander bij intrekt zul je ook hierover afspraken moeten maken. Bijvoorbeeld of je bereid bent om een huur- of gebruiksvergoeding te betalen. Dit kan gebruikt worden voor het dekken van de hypotheek- en onderhoudskosten. Maar denk ook aan woning- en inhoudsverzekering en financiële verantwoordelijkheden. 

En dat is dan nog niet alles waar je aan moet denken. Heb je plannen om te gaan samenwonen maar kun je wel wat hulp en tips gebruiken om alles zo goed mogelijk te regelen en op papier te zetten?
Vraag dan vrijblijvend een gesprek aan met onze collega's van LIV Hypotheken & Verzekeringen. 
► 
ja, ik kan wel wat hulp gebruiken