Prijzen op recordhoogte: huizen onbetaalbaar voor starters

10 augustus 2018

De huizenprijzen zullen de komende twee jaar waarschijnlijk nog blijven stijgen en daarmee wordt het voor starters steeds moeilijker om iets te vinden, zo blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Door de lage rente blijft de vraag naar koopwoningen toenemen, terwijl het aanbod veel minder snel groeit. In de grote steden is al sprake van een tekort aan woningen, waardoor de woningen die beschikbaar komen meestal ver boven de vraagprijs van de hand gaan. In dat biedingsproces delven starters meestal het onderspit, omdat ze niet genoeg kunnen lenen.

De komende twee jaar wordt weinig verandering verwacht. Het nieuwbouwaanbod blijft achter  en de hypotheekrente zal de komende tijd nog laag blijven. Potentiële kopers hebben nauwelijks onderhandelingsruimte. Zelfs voor starters met een modaal salaris is het lastig om een woning te vinden, zeker als ze niet kunnen rekenen op financiële ondersteuning van de ouders.

Vooral voor jongeren met een bescheiden inkomen wordt het kopen van een woning niet alleen moeilijker, maar ook risicovoller. In het eerste half jaar van 2018 neemt het aandeel verkochte woningen met een NHG-garantie en het aantal verleende Startersleningen dan ook weer voorzichtig toe. De verhoging van de maximale kostengrens voor een NHG-garantie naar € 265.000 per 1 januari 2018 speelt hierin ook een rol. Net als de Starterslening vormt de NHG-garantie een belangrijk instrument voor woningzoekende starters aan de onderkant van de woningmarkt om hun eerste woning te kunnen kopen. Al blijft het vinden van  een passende woning nog een hele uitdaging.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste nieuwbouw
trends & ontwikkelingen in de regio van Nijmegen?

Aanmelden voor nieuwsbrief