Ruimere leenmogelijkheden voor senioren

14 september 2018

Veel ouderen ervaren de nodige problemen bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek of het bij het verhogen van een bestaande hypotheek omdat zij met hun (toekomstig) pensioeninkomen niet in aanmerking komen.

Pensioeninkomen:

Banken houden vanaf het 57e jaar rekening met het toekomstige pensioeninkomen, waarbij zij, geheel volgens de regels die onverantwoorde leningen moeten voorkomen, nagaan of de aanvrager de lasten van een annuïteitenhypotheek gedurende 30 jaar kan dragen. Hierdoor voldoen veel ouderen niet meer aan de inkomenscriteria waardoor zij (veel) minder kunnen lenen.

Deze toetsing, die in de afgelopen jaren flinks is aangescherpt, schiet zijn doel echter voorbij. Veel woningbezitters, maar ook huurders hebben immers nú al hogere woonlasten dan wat zij volgens de norm zouden mogen hebben. Bij verhuizen naar een (veelal) kleinere woning zijn de nieuwe hypotheeklasten vaak lager dan die van hun bestaande woonsituatie.

Verruiming NHG-regels:

Gelukkig is er sinds de in juni verruimde NHG-regels nu meer mogelijk voor mensen die 10 jaar of minder voor hun AOW zitten. Hoewel er nog steeds rekening wordt gehouden met het (toekomstig) pensioeninkomen, mag er voortaan getoetst worden op basis van de werkelijke huidige lasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Hierdoor valt de maximale hypotheek een stuk hoger uit en is die nieuwe woning vaak wel mogelijk.

Uitgangspunten:

  • De koopsom van de nieuwe woning mag niet hoger zijn dan € 265.000 (=de grens van de National Hypotheek Garantie in 2018)
  • De nieuwe hypotheekrente moet minimaal 20 jaar vast staan
  • De nieuwe maandlasten mogen niet hoger zijn dan de oude maandlasten.

Op bovenstaande regels zijn uitzonderingen mogelijk, maar dit is maatwerk. Ook voor iedereen vanaf 57 jaar die een hypotheek wenst zonder NGH zijn er ruimere mogelijkheden. Wilt u meer weten? Bel onze hypotheekadviseur Ronald Gielink. 024 – 3 2 44 244

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste nieuwbouw
trends & ontwikkelingen in de regio van Nijmegen?

Aanmelden voor nieuwsbrief